"Een beeld of een vorm kan niet worden weergegeven in woorden, zelfs niet in duizend of miljoen woorden. Wij beschikken, in associatie met onze perceptie, over een reusachtig vocabulaire van responsen op zelfs de kleinste en subtielste dingen, dit zijn in zekere zin onze sensuele antwoorden op de wereld waarin wij leven. En dat is waarover het gaat bij het maken en bekijken van beelden. Onze poging de fysieke wereld te verstaan en haar taal te gebruiken is een teken van liefdevol respect voor de materie waarin we leven en waaruit we zelf bestaan."

Tony Cragg

 

Over het werk van Monique Bosman

Bosman's preoccupatie met zowel materiaal als kleur is evident. In die zin toont de kunstenaar zich een echte schilder. Ooit 'gewoon' begonnen met verf op papier en doek lijkt Bosman de mogelijkheden van de schilderkunst steeds verder te verkennen. Geleidelijk verschenen meer collage-elementen in het werk. Eerst alleen van papier, daarna verschenen materialen als stof en wol en uiteindelijk zelfs plastic. Soms verdrongen die zelfs geheel de verf (in de vrij recente recycleseries). De laatste jaren treedt Bosman buiten de grenzen van het 2-dimensionale en beschildert zij kartonnen doosjes,van divers formaat, later vaak samengevoegd tot 1 object. Soms is de verfhuid korsterig dik van de vele lagen, soms juist heel dun. Dan schemert nog een merknaam door die de oorspong van de verpakking verraadt (Pearl drops of Fair Trade). Het spel van vorm en kleur dat zo ontstaat fascineert op zich. Inhoudelijk is het werk gelaagder en laat het zich wat moeilijker duiden. Om glitter en glamour gaat het niet, zoveel mag duidelijk zijn. Bosman maakt -letterlijk- gebruik van de overvloed en de resten van onze consumptiemaatschappij en speelt, mede daardoor, als vanzelf ook met het beeld dat wij hebben van kunst.. De abstracte werkjes ogen rauw, bijna klungelig en doorleefd. Soms duikt er een woord op, als rudiment van de vele boodschappen die ons hoofd elke dag passeren. Het effect is zowel poëtisch als licht humoristisch.

Patty Eibers, mei 2012, Uithoorn

Nieuws

Tentoonstelling Pulchri in Den Haag

Van 14 april t/m 8 juni 2022 is in Pulchri in Den Haag een werk van Monique Bosman te zien Zie https://www.pulchri.nl/nl/tentoonstellingen/de-gaanderij-de-keuze-van-ingrid-blans-collectie-wilploo/


Collectie Wilploo in Rijksmuseum Twenthe

Van 23 januari tot en met 15 mei 2022 is er werk van Monique Bosman (en vele anderen) te zien in de expositie: Collectie Wilploo - Verglijdend landschap in Rijksmuseum Twente, voor meer info: https://www.rijksmuseumtwenthe.nl/content/3096/nl/collectie-wilploo-verglijdend-landschap

Expositie Minkmaatateliers bij Concordia

Van 1 juni t/m 2 augustus 2020 is werk van Monique Bosman en andere kunstenaars uit de Enschedese Minkmaatateliers te zien bij Concordia in Enschede, zie https://www.concordia.nl/beeldende-kunst/minkmaatateliers/


Materie-Materiaal

Van 7 april t/m 26 mei 2019 in Zaal Zuid in Hengelo (O)
Met werk van Monique Bosman, Viktoria Gudnadottir en Bram Kuypers
Feestelijke opening zo. 7 april 16.00 uur
Meer info: https://www.zaalzuid.nl/1185/actueel/materie-materiaal


blabla blabla bla

Het werk "blabla blabla bla" van Monique Bosman is van 22 april t/m 3 juni 2018 te zien op "Discomfort" in de Heart Gallery, Drienerstraat 35 Hengelo (O).


Werk in Rijksmuseum Twente

Van 25 t/m 28 augustus 2017 is er in Rijksmuseum een tentoonstelling ingericht met nieuwe werken uit de collectie Wilploo, met hierbij werk van Monique Bosman.


Werk van Monique Bosman te zien in het nieuwe MST

Tot half februari 2017 is een werk (installatie verdeeld over 2 muren) van Monique Bosman te zien in het nieuwe MST (Medisch Spectrum Twente).

Het werk hangt op de begane grond, vlak voorbij de receptie, direct rechts op de muren aan het begin van route A.

Adres MST: Koningsplein Enschede
Openingstijden: dagelijks van 07.00 - 21.00 uur

Zie ook: https://youtu.be/7abDzVvKpdA


Symposion Gorinchem 2015

170 kunstenaars, 400 kunstwerken op 10 binnenlocaties en 5 buitenlocaties in en om Gorinchem.

6 juni - 30 augustus 2015
donderdag t/m zondag, 13.00 - 17.00 uur
entree gratis

Werk/installatie van Monique Bosman in het eeuwenoude Tolhuis (begane grond, in het keukentje).

Zie www.symposion-gorinchem.nl

Museum Het Palthe-Huis Oldenzaal

Organiseert van 26 april t/m 31 mei 2015 de laatste tentoonstelling van de Culturele Raad Oldenzaal, met werk van 76 beeldend kunstenaars (waarbij werk van Monique Bosman).


Een werk van Monique Bosman is te zien in de tentoonstelling

Kunst uit Huis: Collectie Wilploo

Van 7 februari tot 12 april 2015 te zien in het Stedelijk Museum Schiedam.

Bezoekersinfo: zie http://www.stedelijkmuseumschiedam.nl/nl


Ladekastproject Galerie Phoebus Rotterdam

Van 24 augustus t/m 9 november 2014 is er werk van Monique Bosman (en anderen) te zien in het ladekastproject van galerie Phoebus in Rotterdam.

Adres: Eendrachtskade 61 Rotterdam

Openingstijden: do t/m zo van 12.30 tot 17.30

www.phoebus.nl


Tentoonstelling Introïtus

FORUM, Stationsplein 1, Enschede

Van 8 november 2013 tot en met 31 januari 2014

Feestelijke opening: vrijdag 8 november 16.00 uur, door Bert Kuipers

Curator tentoonstelling:
beeldend kunstenaar Rudy Klomp

Met werk van o.a.:
Elo Armen, Rachid Ben Ali, Willie Beckmans, Metje Blaak, Ans van Berkum, Monique Bosman, Joseph de Bot, Jan Broeze, Jan Cremer, Raymond Cuijpers, Hans Ebeling Koning, Alfons Freijmuth, Bert de Haan, Henry Heerup, Anton Heijboer, Ellen Heutink, Diana Huijts, Wim Izaks, Gerard Jagers op Akkerhuis,Wim Kamph, Folly Klomp, Ben Lensink, Martha, Moesman, Rob Nijhuis, Gerard Polhuis, Gert Jan Preyde, Anton Rooskens, Hans Scholze, Rob Schrijvers, Andres Serrano, Wim Sinemus, Joost van den Toorn, Emo Verkerk en Norbert Westenbroek


Film met werk tentoonstelling Museum Palthehuis Oldenzaal

Filmische weergave van de tentoonstelling van Monique Bosman en Luuk van Binsbergen die van februari tot maart 2013 te zien was in het Palthe-Huis. (In het filmpje ligt het accent op het werk van Monique).

Zie http://youtu.be/pZZFWqeDBRc


Expositie Monique Bosman en Luuk van Binsbergen

Tentoonstelling van 23 februari t/m 24 maart 2013 in Museum Het Palthe-Huis, Marktstraat 13 in Oldenzaal

Openingstijden:
di. t/m vr. van 12.00 tot 17.00
za. en zo. van 14.00 - 17.00.

Feestelijke opening:
zaterdag 23 februari om 15.00 uur


Exit van 3 nov.t/m 16 dec. 2012 in AKKUH

F. Hazemeijerstaat 800, 7555 RJ Hengelo, www.akkuh.nl

Deelnemende kunstenaars:
Frans Baake, Udona Boerema, Monique Bosman, Wijnand Buursink,Theun Hetterscheid, Nour-Eddine Jarram, Tine Kemperman,Tessa Lieffering, Hieke Luik, Sebiha Demir, Annet Vroom.

Atelierbezoek

Filmer Roderik Rodenburg kwam op atelier bezoek en maakte een filmpje over het werk van Monique Bosman. Dit naar aanleiding van de expositie van Monique bij Galerie Quinta Bies in Lonneker van 16 januari tot en met 20 februari 2011.

Zie: vimeo.com/19520050